A házak tervezése: tájolás

 Kezdjük ott, ahol az előző posztomban abbahagytam. A Climate Consultant* program szerint a következő 20 szempontot kell érvényesíteni a környezetkímélő házak tervezésekor:

Az első javaslat a 19. irányelv:


Vagyis a passzív napenergia hasznosítás érdekében a házainkat délre tájoljuk, hogy a téli napsugárzást a lehető legjobban ki tudjuk aknázni, de olyan túllógó árnyékoló eszközöket is alkalmazzunk, melyek nyáron teljes árnyékolást biztosítsanak.
Ezen túl óvakodjunk attól, hogy a nagyon erős nyugati sugárzásnak széles háztömegeket tegyünk ki, ugyanis könnyen csak a déli (és az északi) oldalt lehet árnyékolni.

A képen levő ház esetében dél felé tornácos, óriási ablakú házat látunk. A közösségi tér háromosztatú. Az északi traktusba került a tárolás, a garázs külön szárnyba, a hálószobáktól elkülönítve. Az intim tér valóban intim: teljesen elkülönül a közlekedési funkcióktól és a közösségiektől is.

Lakóház udvari, utcai homlokzata és alaprajza.
Milota, Szatmár m. XIX. század.
1. Szoba. 2. Pitvar (konyha). 3. Nyitott eresz

Tornácos kőház alaprajza.
Balatonhenye, Veszprém m. XIX. század.
1. Szoba. 2. Konyha. 3. Kamra. 4. Istálló
Forrás

A fenti képeken két "hagyományos" parasztház alaprajza látható (azért idézőjel, mert a XIX. században a nemzetállamok kialakulása miatt a hagyományokon művi módon alakítottak, azokat - szerintem - azóta nem lehet organikus változásnak tekinteni.) A 19. irányelv szerinti tervvázlat intim traktusára erősen hasonlítanak. A modern házak persze más igényeket elégítenek ki: a nappali tér jelentős, a fürdőszoba szintén. 

Az irányelv szerint a fák telepítése a nyugati és a keleti oldalon kívánatos. Az ajtók elhelyezésekor az uralkodó szeleket figyelembe kell venni. Ez itthon a nyugati (bár a mi környékünkön módosul: jellemzően észak-keletiek a viharos szelek, de az uralkodó széljárás valóban nyugati), így a közlekedési útvonal nyugati vége zárt! 

A legfontosabb azonban az, hogy a fenntarthatóság, az energiatakarékosság és az épített környezet védelme a telekvásárláskor elkezdődik: olyan helyet keressünk, ahová egy megfelelő méretű épület délre tájolva, kellő méretű ablakokkal, ajtókkal, a OTÉK szabályainak megfelelően elfér. 
Az ablakok északra, vagy délre néznek, képesek a teret megvilágítani, elegendően nagyok. 
Az árnyékolás megoldása nagyon fontos. Nem redőnyök, hanem épített szerkezet, túllógás, tornác a déli oldalon, növényzet keleten és nyugaton (lombhullató fák.) 
Az uralkodó szelek ellen a legjobb megoldás, ha a lehető legkevesebb nyílászárót tervezünk az adott oldalakra.
Példák:

Föld-hajó, earth-ship.
A koncepció Michael E. "Mike" Reynolds építész nevéhez fűződik

Egy föld-hajó ház tornáca.
Forrás

Kertkapcsolat.
Forrás (további hasznos tanácsokkal felújítóknak)

Ha nagyobb a ház

Modern parasztház Szlovákiából.
Forrás (további képekkel, alaprajzzal és metszetekkel.)



* A Climate Consultant a UCLA Energia Tervező Csoportja hozta létre