Az ablakok

Elemzésünk következő pontja a következő:

Alkalmazzunk dupla üvegezésű, alacsony energiájú fóliás ablakokat keletre, nyugatra és északra,
fólia nélküli, tiszta üveget a déli oldalra, hogy teljesen ki tudjuk aknázni a passzív napenergiát.
Typical solar heat gain coefficient -> a jellemző napenergia nyereség mutató
Typical visible light trans -> jellemző napfény átengedési képesség
Typical conduction U-faktor -> jellemző szigetelési U-mutató
 A Climate Consultant programot a UCLA Energia Tervező Csoportja hozta létre

 Az üvegezés minőségének megválasztásával jelentősen tudjuk csökkenteni a nyári, kellemetlenül erős napsugárzást (nyugatról), viszont növelhetjük a téli nap melegítő erejét, valamint a megfelelő fényt is biztosíthatjuk.

A fenti ábrákon szembeötlő, hogy nem tripla, hanem csupán dupla üvegezésű ablakokat látunk. Ez nem véletlen! A fenntarthatóság szempontjából a tripla üvegezéshez sokkal több anyagra van szükség, miközben a szigetelőképességet nem csupán az üvegek számában mérhetjük. Hanem az egyéb szigetelő anyagban, a két üveg közé töltött gázok megválasztásában. Valamint az üvegezésen kívüli módszerekben: az éjszaka lehúzott redőny és vastag, behúzott függönyök hasonló hatékonysággal működnek, mint a harmadik üvegtábla. Mindeközben a fóliák és a plusz tábla akadályozzák a passzív energia felhasználást, rontják annak hatásfokát.

Természetesen figyeljünk az ablakok minősítésére, mind dupla, mind tripla üvegezéssel találunk jó hatásfokkal szigetelő ablakokat. 

Összegzésképpen: ugyanazon lakásban sem teljesen egyforma ablakokra van szükség, nagyon fontos az, hogy figyelembe vegyük az ablakok tájolását és ennek megfelelően válasszuk ki az ablakainkat, a redőnyöket, az árnyékolókat, valamint alkalmazzuk az ősi tudást: a függönyökkel befolyásolhatjuk a meleg levegő kültérbe illanását!


Hundertwasser-ház Bécsben.
Ahol nem egyformák az ablakok...

Windsor

Források:

Ugreen

Climate Consultant

http://www.2030palette.org/daylighting-from-multiple-sides/

https://www.homebuilding.co.uk/advice/triple-glazed-windows-do-they-make-sense

A Hundertwasser.com

Windsor-castle hivatalos honlapja