Az építőanyag II

Használjuk magas sűrűségű építőanyagokat a belső térben, hogy télen megőrizzük a nappali meleget és nyáron az éjszakai hűvöset. Magas sűrűségű lehet a födém, a fal, vagy a kőből épített kandalló, kályha.

Mostanra - gondolom - már mindenki jól összezavarodott, hogy akkor miből és hogyan is kellene egy fenntartható épületet építeni: egyszer az a jó, ha sok az üveg, máskor ugyanez rossz, míg egyik héten könnyű szerkezetű házakat ajánlgatok, a rákövetkezőn pont fordítva. Sajnos, rossz hírem van: a fenntartható építés pontosan ezzel jár együtt. Egyensúlyozni kényszerülünk két, egymással ellentmondó elv között! Emiatt vannak rangsorolva az egyes tanácsok és emiatt a leges-leges-legfontosabb szempont a tájolás. Néha 10-20 cm is számít, mert pont ezen múlik, hogy nyáron elviselhetetlenül felmelegszik a ház, míg télen jobban kihűl, mint kellene.

A döntésben sokat segít a múltunk tanulmányozása - igaz, ez a múlt most van változóban; amit eddig kőbe véstünk, hirtelen értelmét veszti. Emiatt viszont érdemes mások tapasztalatait is megismerni! Ezért készült a Climate Consultant, ezért jó, ha az ember brazil előadássorozaton vesz részt, vagy éppen orosz cikkeket olvas.

A fenti tekintetben 3:1-9:1 megfelelő a masszív anyagok aránya az üveghez képest. Minél több masszív anyagunk van, annál nagyobb hatásfokkal tudjuk tárolni a hőt, befolyásolni a hőmérsékletet. A sűrűbb anyagok legalább 10 cm vastagságúak legyenek. Érdemes a színekkel is ráerősíteni erre a hatásra: a könnyűszerkezetes falak és a mennyezet minél világosabb legyen, a falak tetszőleges színűek, míg a padló sötétebb árnyalatú. A beltéri épített kőművesfalakat a belső tér felé szigeteljük, így a tégla esik kifelé.
Nagyon masszív a márvány, bazalt, gránit, de megfelelően sűrű a beton is. A kisméretű, tömör tégla sűrűsége nagyjából a mészkőének felel meg. 

Természetesen hoztam ezekre példákat is:

Természetes kőből

A hálószoba fókuszpontja. Nem csak képet lehet tenni az ágyunk fölé!
Forrás

A nappali látványelemeként
Forrás, ahol sok, nagyon szuper alkalmazását megtaláljátok a természetes kövek beltéri használatának!

Márvány kandalló előtétfal
Forrás

Kandalló és kémény
Forrás

A kőfalak és nem kőfalak csatlakozására egy példa
Forrás, amin ismét nagyon jó további példákat találhattok!

Nem, nem értelmetlenül van beépítve ez a fal!
Forrás
Téglafalak

Nem látszó téglafal
Forrás

Látszó téglafal (ne felejtsük el, hogy itt nincs szigetelve a fal,
ami jelentősen rontja a hatásfokát ennek a megoldásnak!)
Forrás
Betonból