Fatelepítés a ház körül.

Ez nagyon lényeges kérdés. Egyrészt azt szeretnénk, ha nyáron kellemesen üldögélhetnénk a házunk nappalijában, kitekintve egy fantasztikus kertre, fákkal és bokrokkal. Másrészt télen szeretnénk a nap energiáját maximálisan hasznosítani!

Hogyan lehet ezt a dilemát megoldani?


A megoldás az, hogy a ház mellé jól tájoljuk a fákat: 45°-os szögben helyezzük el a sarkától. A terasz funkcióit áthelyezzük a kertbe, ott hozzuk létre a különféle kerti szobákat. Ha mégis van a házunktól délre fa, figyeljünk arra, hogy elég messze álljon a háztól, és mindenképpen lombhullatót válasszunk! A fenyőinket a háztól északra ültessük.

Forrás

Maketten egy kert: 

Forrás

Forrás

Az idei Chelsea Virág Kiállítás egyik kertterve
Forrás

A fenntarthatóságnak elemi része a ház környezete is. Ez legszűkebben véve maga a kert. Érdemes kimenni a természetbe, még ha eleinte macerásnak tűnik is. Egészen más élmény a kertben beszélgetni, főzni, de még tévézni is, mint a szobákban. Ma számos lehetőségünk kínálkozik erre, és érdemes mindezt az újrahasznosítás keretein belül kivitelezni.

A Chelsea Virág Kiállítás követését szeretném végül ajánlani. Csodálatos kerti terveket láthatunk, számos blog, magazin és hírcsatorna foglalkozik vele. A Royal Horticultural Society (Királyi Kertészeti Társaság) egyik rendezvénye. A honlapjuk itt található.