Napcsapdázzunk!

 

A napos, szélvédett külső terek segítségével
meg tudjuk növelni a tereket hidegebb időszakokban is.
(időszakos napozó szobák, teraszok, verandák, loggiák)

A házak déli oldalán ejtsük csapdába a napot!

A napcsapda által fűteni lehet a közvetlenül a déli oldalon fekvő helyiségeket. Az ablakok ajánlott mérete a mi szélességi fokunkon 40%-os! A felmelegített levegő áramlását és megtartását tegyük lehetővé: építsünk tömegfalakat (ezek 25-36 cm vastag téglafalak, illetve 30-46 cm vastag betonfalak), alakítsunk ki faláttöréseket, ajtókat, ablakokat. 


Forrás

Forrás
Néhány Solar Decathlon-os példa a Gortva Építész Stúdió képanyagából:

Kívül.



Belül.
Ez a Trombe-fal, a tömegfalak közül az a fajta, amit közvetlenül az üveg mögé építenek.
Készülhet akár ilyen kőtárolókból is.


Pár kép a saját gyűjteményemből, a hagyományos, illetve a hagyományos gyökereiből táplálkozó megoldások:




Ezek miatt gondolom azt, hogy nagyon fontos a régmúlt évszázadokon át finomított tapasztalatait  nyitott szemmel, a mai tudásunkkal felvértezve elemezni. Nagyon sok olyan ötletet láthatunk, ami ugyanúgy működőképes, mint 100 éve, 500 éve, vagy éppen a Honfoglalás utáni években. 
Emiatt gondolom azt, hogy a vályog manapság szokásos lenézése, nem támogatása alapvetően elhibázott lépés. Egyszerűen nem veszi figyelembe azt, hogy
  1. nem csak az számít, hogy milyen számok állnak mögötte, hanem a teljes képet kell nézni. A teljes életciklust az anyagok bányászatától egészen a ház lerombolása utáni helyzetig. A vályog agyagos föld, ásványi anyagokkal. Némi humusszal keverve, simán lehet rajta növényt termeszteni, nem hulladéklerakókat kell építeni hozzá.
  2. a vályog alkalmas tömegfalnak. Nem csak az számít, hogy megújuló energiát használjunk, de az is, hogy a már megtermelt energiát a lehető legjobban hasznosítsuk, tároljuk. A hőenergia legegyszerűbb tárolási módja a falakban van. Ezt a tényt nem aknázzuk ki.
  3. a hagyomány, a hagyomány, a hagyomány. Én nagyon fontosnak tartom, hogy a jó dolgokat megőrizzük. A parasztház a tornácával, a tájolásával és a szőlőlugasával megőrizendő érték. Természetesen azt gondolom, hogy a mai igényeinkhez kell igazítanunk, de nagyon sajnálnám, ha butaságunk miatt megismétlődne a XX. század második felének építészeti rombolása!