A hőkomfort kialakítása

Nagyon nehéz ez a kérdés, mert a környezet hatásain túl mindenkinek van komfortzónája. Vannak, akik a kifejezetten meleg tereket kedvelik, míg mások a kifejezetten hideget. Sokszor egy téren belül is! Képzeljünk el egyy házaspárt, ahol a férfi folyamatosan kisgatyában kénytelen otthon tartózkodni, miközben a felesége 3 pulcsi mellé is takarót készít be magának a tévézéshez. Nekik is megfelelő otthont kell kialakítani!

Az egyes tevékenységek mellett maguknak az egyéneknek is változik a hőkomfortjuk. Mikor épp a futópadon edz a fenti asszony, akkor neki sincs szüksége a 3 pulcsira. Ez az anyagcsere lassúságával-gyorsaságával áll kapcsolatban.

Szóval, mikor tervezünk, tisztában kell lennünk a saját komfortzónánkkal, az egyes otthon végzett tevékenységünkkel.

Ezután jöhet szóba a mérés: egyáltalán milyen mutatói vannak a hőkomfortnak?

  1. a száraz hőmérséklet. Ez az a helyzet, mikor a levegő száraz és nincs sugárzó hő a közelben. Tulajdonképpen az, amit a szobai hőmérő mutat.
  2. a sugárzó hőmérséklet. A fűtőtestek, a nap, bármi ami meleget sugároz.
  3. a relatív páratartalom. Magasabb páratartalmú levegőt melegebbnek érzünk.
  4. a levegő áramlása. Mindenki jól ismeri a huzat hátrányait.
  5. az egyéni ruházat. 
  6. az anyagcsere gyorsasága.
Mit csináljunk tehát?

A bent élők legalább felének megfelelő komfortot kell létrehoznunk. Az egyéni ruházat, illetve anyagcsere a lakberendezés, épülettervezés, szabályozás és vezérlés hatáskörén kívül helyezkedik el (igaz, egyes esetekben nagyon fontos a figyelembe vétele: nem akarunk nagykabátban irodai munkát végezni; az uszodában a vizes, fürdőruhás emberekre van méretezve a komfort; és így tovább), így a száraz hőmérséklet, a sugárzó hőmérséklet, a relatív páratartalom, illetve a levegő áramlását kell szabályozhatóva, esetleg vezérelhetővé tenni.
Ha a tér 60 nm-nél nagyobb (vagy 10 embernél többet kiszolgáló), akkor lehetőségünk van arra, hogy különböző hőkomfortot biztosító zónákat hozzunk létre, önálló szabályozással, vezérléssel.

Ezt a műveletet több szabvány is szabályozza. 
  • Fanger-diagramok
  • ISO 7730
  • MSZ CR 1752
  • EN 15251
  • ASHRAE 55
Mit kell ebből a laikusnak tudni? Mikor kialakítjuk az otthon fűtését, árnyékolását, szellőzését és a páratartalmat, tisztában kell lenni azzal, hogy a bent élőknek mit jelent a kellemes hőérzet. A szakemberek rendelkezzenek a fenti szabványok egyikével, vagy többel, és a szabályozás legyen egyszerű, a vezérlés pedig még ennél is egyszerűbb. A vezérlés kialakításához az egyéni preferenciákon túl az egyéni szokások megismerése is fontos! Minél teljesebb napirendet, hetirendet sikerül leírni, annál jobb lesz a vezérlés. Érdemes öntanuló rendszert használni, ugyanis ebben az esetben a valóságos szokásaink segítenek kialakítani a megfelelő komfortunkat!

Irodalom: