Az anyagok

 Amikor anyagokról beszélünk egy épületben, gyakorlatilag a tervezés minden ágát beleértjük és még ennél is többet: ide értendő a csomagolásuk és ezek kezelése, a védőeszközök, szerszámok és kezelésük, valamint a ház életciklusának a végén az egész ház anyagainak kezelése is. Rendkívül szerteágazó téma!

Sokat segít a következő négy elv:

  1. Újrahasználás
  2. Állagmegóvás
  3. Felújítás
  4. Újrahasznosítás
Mikor meghozunk egy-egy döntést, tartsuk ezeket be!

Ezeken túl a saját egészségünkre, jóllétünkre gyakorolt hatásokról sem szabad megfeledkeznünk: olyan anyagokat válasszunk, melyek nem csupán fenntarthatóak, de egészségesek és biztonságosak.

Piacgazdaságban élünk, ezeket az anyagokat is innen kell beszereznünk. Jelenleg a társadalom a fogyasztás, a rombolás, a toxikus mérgek, a felesleges felhalmozás és az eldobható tárgyak bűvkörébe van zárva. Évek óta halljuk azt, hogy így nem mehet tovább, egyre inkább apokaliptikus a jövőképünk. Szerencsére van lehetőségünk ennek megváltoztatására! Azonban új kihívások is jelentkeznek. Az új anyagok sokak számára elérhetetlenek, iszonyatos a termékek változatossága, nagyon sok termék gyártása leellenőrizhetetlen, nincs dokumentációja, esetenként rossz,  megjelentek a hamisítványok, és a piaci konzervatizmus miatt az emberek gyanakvóak az újdonságokkal szemben. A korábban említett elvek mentén a következőket tudjuk megváltoztatni: igyekezzünk elkerülni a mérgező anyagokat, próbáljunk hulladékmentesen, minimális hulladékot termelve építkezni, előre tisztázzuk azokat a helyzeteket, amikor nem tudjuk betartani az elveinket, zöld karbantartási, állagmegóvási, takarítási módszereket alkalmazzunk, csökkentsük a saját kibocsátásunkat és használjuk addig az anyagokat, ameddig lehet.

Melyek a környezetbarát építőanyagok? - Gyakorlatilag minden, ami újrahasznált, vagy újrahasznosított, illetve helyben megtermelt.
Magyarországon a bambusz, a parafa, netán az újrahasznosított műanyag nem környezetbarát, de a bontott tégla, újrahasználható gerenda az; míg Kínában a bambusz a leginkább fenntartható építőanyag, délen a kókuszrostnál nincs jobb hőszigetelő, stb. (Itthon hatalmas piaci rés van ezen a területen: sem a visszagyűjtés, sem a feldolgozás nem telített, óriási piacon hatalmas nyereséggel lehetne működni! Az anyagfejlesztés miatt a know-how is eladható lenne, franchise rendszereket is ki lehetne dolgozni és nekem temérdek ötletem lenne...) 

Melyek azok a bizonyos toxikus anyagok és hol kell keresni őket? - Az anyagok felületén: a festékek, pácok, burkolatok és egyéb kemikáliák között.

  • A fal, padló és mennyezet festékei.
  • A természetes(nek látszó) anyagok felületének kezelésére szolgáló anyagok (pácok, víztaszításért alkalmazott szerek.)
  • A texturák kialakítására alkalmazott gipszek és más anyagok.
  • A padló lefektetésekor használt szerek.
  • A falfelületek kialakításához (mint kő-, anyag-, papír-, fafelületek és az akusztikus panelek) használt szerek.
  • A ragasztók és tűzgátló anyagok.
A toxikus anyagokat is többféleképpen lehet osztályozni. Az első csoportot a VOC angol rövidítéssel jellemzett csoport: az illékony szerves vegyületek alkotják. 
  • Ezek olyan vegyületek, amelyek szobahőmérsékleten is gázt bocsátanak ki magukból
  • és rendkívüli módon veszélyesek az emberi szervezetre:
    • A formaldehid
    • A tűzgátló anyagok
    • A perfluorinozott szerves vegyületek (PFC-k)(víztaszító anyagok)
    • A PVC
    • Az ólom
    • Az azbeszt
Sajnos ezektől a vegyületektől sok esetben nem lehet megszabadulni (tűzvédelmi előírás miatt, túl drága, stb.) Döntéseink előtt előzetesen informálódnunk kell: az anyagok adatlapjait áttanulmányozva elkerülhetjük a veszélyes anyagok alkalmazását. Felújításkor különösen ügyeljünk arra, hogy a meglévő épületekben beépített mérgező anyagokat szakember segítségével, iránymutatásával és védőfelszerelésben távolítsuk el, az állam által kijelölt megsemmisítő eljárást kövessük. A felsorolt anyagok egy része már nem fordul elő az új termékekben, de régi, elfekvő készletekben lehet! Más része egyre elterjedtebb, sőt divatos! (Ilyenek a szennytaszító anyagok. Nem biztos, hogy a vegyipari újdonságokat érdemes választani a hagyományos módszerek helyett.) Keressük a zöld védjegyeket és alkalmazzunk helyi megoldásokat. Tegyük fel magunknak azt a kérdést: "Biztosan szükségünk van erre?"

A hulladékmentes építkezés első fecskéi már Magyarországra is megérkeztek: papírcsomagolás, visszaváltható csomagolás formájában. Ahhoz, hogy elterjedjen tegyünk meg mindent! Kérdezzük meg, hogy újrahasznosítható-e a csomagolás, hová vihetjük vissza, stb. Természetesen, ha újrahasználható, akkor használjuk újra, vigyük vissza, és a többi.

Mikor anyagokat választunk, segítségünkre lehetnek egyes weboldalak:
Érdemes az építészeknek, belsőépítészeknek és lakberendezőknek ezeket az igényeinket is megfogalmazni; ők azok, akik igazán sokat tehetnek annak érdékében, hogy az építkezésünk, felújításunk a fenntarthatóság kritériumának is megfeleljen. A kivitelezést végző szakemberek szűrésére is alkalmas ez a kritérium. Ne csupán a bekerüléskori árát nézzük a beruházásunknak, de azt is, milyen hatással lehet ez az életünkre, egészségünkre és a jövőnkre. Tehetünk érte! Tegyünk érte!