Hőkomfort: mond, te mit választanál?

 Mikor a hőkomforttal kapcsolatos döntéseinket meg kell hoznunk a következő elveket ajánlom:

  1. Mindig azt válasszuk, amihez kisebb energiabefektetés kell.
  2. Ha egyforma, akkor azt, ami a már meglévő energiát aknázza ki!
  3. Törekedjünk az egyszerűségre. Olyan rendszert alkossunk, ami "magától" működik.
Konkrétabban:

Forrás

Vajon melyik házban a legjobb Magyarországon a bent élők hőkomfortja? A beton térköves mediterrán házé, az udvaron a tölgyek árnyékában megépített generációs házé, vagy a fenyves közepén levő házé?

Az első számú elv ismét beköszön: tájolás! Legyen jól tájolva a ház!

Másodszor: úgy árnyékoljunk, hogy az a nyári időszakban hűtse a házat, de télen tegye lehetővé a nap energiájának kiaknázását.

Harmadszor: ne alkalmazzunk olyan burkolatokat, melyek feleslegesen melegítik a környezetet, nem környezetbarátok és a karbantartásuk is nehéz.

A fűtési rendszer és a szellőztetés megszervezésekor érdemes néhány törvényszerűséget kiaknázni. Az egyik az, hogy a meleg levegő felfelé száll. A másik pedig a gravitáció. A házban biztosítva a körforgást, energiát takaríthatunk meg csupán azért, mert kiaknázzuk az anyagok tulajdonságait és a gravitációt! (Ami energia, de adottságnak tekinthetjük.) Érdemes átszellőztetett rendszereket alkalmazni, mert ezeknek ez a lényege - sajnos ma Magyarországon egyáltalán nincsenek elterjedve, mert viszonylag drága a megépítésük (tulajdonképpen kettős falazat, héjazat.) Igen gyakori viszont az alkalmazásuk Angliában, Japánban.

Apropos, fűtési rendszer. Ha a napenergiát szeretnénk kiaknázni, akkor érdemes tömegfalakat építeni! 

Forrás

Természetesen a hőhidak, a szigetelési megoldások hiányosságai, és gyakorlatilag minden, ami elválasztja a külvilágot a ház terétől megfontolás tárgya kell legyen és különös figyelmet kell szentelnünk arra is, hogy a terveken szereplő dolgok annak megfelelően legyenek kivitelezve!

Mint látható a fenntarthatóság jegyében megépített házak esetében minden mindennel összefügg. A korábban bemutatott megoldások nem öncélúak, hanem mind a kényelmet, a ház jól használhatóságát biztosítja. Ugyanakkor az építkezés során mérlegelni kell a ráfordításaink kérdéskörét is: az építési költségek és a használatkor keletkező költségek legoptimálisabb kombinációja a kívánatos, ahogy az energia- és anyagfelhasználáskor is erre az optimumra kell törekednünk! Azt ajánlom, hogy az építész és az energetikus együtt, összhangban tervezze meg a házat, mert ilyenkor a legkönnyebb ezt az optimális állapotot létrehozni! Erre érdemes áldozni!

*A legutóbbi cikkben megemlített standardok közül az ASHRAE 55 a fenntartható módszer szerinti standard. Ha tervezőt keresünk, akkor az általa követett standardok között ezt kell keresnünk!