A fény

Mielőtt mélyebben írnék a megfelelő fény biztosításának megtervezéséről, pár fogalmat szeretnék tisztázni, mert a többségünk az izzók korában szocializálódott és mindenkinek zavaros az egész ledes kavalkád.

Watt (W): 1 watt az a teljesítmény, amelyet 1 J (joule) munka 1 s (másodperc) alatt létrehoz. 
Wattóra (Wh): 1 Wh az az elektromos munka, amit egy elektromos fogyasztó felvesz 1 watt teljesítményt fogyasztva 1 órán keresztül. 1 kWh=1.000 Wh.

Ezek tehát a teljesítményt és a munkát mérik. Régen elég jól tudtuk, hogy mekkora izzót és mennyit kell vennünk egy-egy helyiség megvilágításához. Most már ebből az adatból csak annyit látunk, mennyibe fog kerülni a fényforrások használata, azt nem, hogy megfelelő lesz a fény mennyisége és minősége a lakásunkban.

Mert van ez a sok mértékegység a dobozokon:


Kandela (cd): a fényerősség mértékegysége: Egy meghatározott irányban kisugárzott fény mértéke. Egy gyertya fényerőssége egy kandela. Ezt pontosabban is meghatározták, de olyan bonyolult lett a definíció, hogy átlag emberek biztosan nem fogják használni... Amit még célszerű tudni róla az, hogy a százas égő (vagyis az a hagyományos izzó, aminek a teljesítménye 100 watt) 120 kandelás. 
Lumen (lm): azaz fényáram: A fényforrás minden irányban szétsugárzott fényteljesítményének összessége.
Lux (lx): megvilágítás: A megvilágított felületre eső fényáram és a megvilágított felület nagyságának hányadosa. 

Forrás

Az ábráról látszik, hogy a mi szempontunkból a lumen, ami a dobozokon áll nem olyan fontos, mert számunkra a megvilágítás mértéke a lényeg - amit mindenkinek magának kellene kiszámolgatnia! 

Forrás

A képen is jól látszik, hogy az is számít, milyen a lámpánk fényeloszlása (közvetlen, szórt, közvetett)!

Falilámpa
Forrás

Ez azt jelenti, hogy a szoba és az igények ismeretében, a világítótestek teljesítményét, fajtáját megadva lehet kiszámítani a szükséges fény mennyiségét.

Általánosságban véve ott, ahol nem kell jó megvilágítás nagyjából 50 luxra van szükség a padlószinten. Ahol dolgozunk 250-500-ra, míg aprólékos munkához 1.000-re is szükség lehet. (Amihez egyébként egy állítható lámpa is megfelel.) Ha túlzottan megvilágítjuk a teret, akkor azzal egyáltalán nem teszünk jót: szemkáprázáshoz, majd további szemproblémákhoz vezet.

És akkor mindehhez jön a

Kelvin (K): A színhőmérséklet a látható fény egy jellegzetessége. Egy fényforrás színhőmérsékletét az általa okozott színérzet és egy hipotetikus feketetest-sugárzó által létrehozott színérzet alapján határozzák meg. Vagyis ez az, amit a fény az emberekben kivált! (A többi élőlényben mást válthat ki, más színeket látnak és máshogy reagálnak rá.) 5000 kelvinnél magasabb fény hideg, 3000 kelvin alatt meleg színekről beszélünk. A természetes, nappali fény 6.000 K.

Megfigyelhetitek, hogy a különböző színhőmérsékletű fények hogya befolyásolják azt, amit látunk. 
A fénykép fehér tárgyakkal és fehér háttérrel készült.
Az egyetlen különbség a világítótestek fényhőmérséklete (nem színes izzók!)
Forrás

Van egy jó hírem is, a nagyobb lámpagyártóknak van saját tervező-programja ahhoz, hogy egy lakás megvilágítását meg tudjuk tervezni. Arról, hogy mit kell figyelembe venni, legközelebb írok!