Vízhasználat - a termál víz

Magyarországon élő állampolgárként a termálvíz energia hasznosításáról szeretnék pár szót írni. Ez a terület a mai napig kevéssé kihasznált, gyakorlatilag szinte teljesen parlagon heverő lehetősége az országnak. Annak az országnak, ami egy hatalmas hőforrás-készlet birtokosa és aminek csak egy töredékét hasznosítja, azt is főleg kitermelt formában.

Egerszalók

A hőforrások kitermelésekor ugyanis az elméletileg végtelen energiát csapoljuk meg, ráadásul környezetkárosító módon. Lenne lehetőség hőszivattyús módszerek alkalmazásra, illetve a kitermelt víz balneológiai felhasználása előtti energiatermelésre - főleg a magas hőfokú vizeknél, de ezek használata nem elég elterjedt.

Az energetikai célokra kitermelt termálvíz visszasajtolása megtörténik, ma kötelezően. A hő hőszivattyús rendszereken keresztüli felhasználása viszont nem elég elterjedt, kevéssé kiaknázott, nem ismert és üzletileg kevéssé kiaknázott terület.

Források:

http://www.sija.hu/letoltesek/horvath_szabolcs_a_hazai_termalvizek_megujulo_energiaforrasok.pdf

http://termalenergia.hu/termalenergiarol

https://www.hoszisz.hu/index.php/tudastar/tanulmanyok/15-a-geotermikus-energia-termalviz-es-foldho-mint-alternativ-energiaforras

https://www.innoteka.hu/cikk/folyekony_kincs_ket_kilometer_melyen.1838.html