A természetes fény

Energia takarékosság

Az épületeken belül a világítás felelős az energiafelhasználás 13-26 %-ért. A természetes megvilágítás kiaknázásával, ezen az arányon jelentősen javíthatunk!

Sok fényt igénylő helyiségekben is 750 luxnál nincs többre szükségünk, ehhez képest a napsugárzás által nyerhető fény borús időben 15 000 lux, míg napos időben 80 000 lux!

Szempontok

A napsütés nem csupán a fényt biztosítja a terekben, de melegít is. Az Egyenlítőtől távoli helyeken sötét színek alkalmazásával és a fény becsalogatásával tehetjük ezt meg. (Nyáron, természetesen az árnyékolás is fontos tényezővé válik: a nagy üvegfelületeken csak a fény jusson be, a hő ilyenkor nem kívánatos!)

Hogyan érhetjük el?

Tető alatti ablaksor

Forrás

Átrium

Forrás

Fényvisszaverő panelek

Forrás

Világító ablakok

Forrás
Felülvilágítók

Forrás

Nagy ablakok

Forrás

Fénycsatorna

Forrás

Horizontális árnyékolók

Forrás

Stratégiák

A fényvisszaverés növelése: világos színekkel, tükröződő felületekkel.

Forrás

Okosítás: a kevésbé világos területekre terelni a fényt a fényvisszaverők, árnyékolók használatával. Ma már az okosotthon technológia alkalmas arra, hogy a fény mennyiségének függvényében irányítsa a berendezéseket.

A helyiségarányok. Legyen bevilágítható! Ez magában foglalja a tájolástól kezdve a szobák nagyságán keresztül az ablakok és az árnyékolók arányait.

A környezet. A szomszédos épületek leárnyékolhatják az adott házat, de a különféle fényvisszeverő felületeik akár túl jól is bevilágíthatják!

A ablakok
  1. Az ablak-fal arány. A kiinduláskor 20% az irányadó, ezt befolyásolják az egyéb tényezők: a tájolás, a környezet, a ház elhelyezkedése.
  2. Az ablakok tervezése során a nap beesési szögével és az árnyékolókkal kialakíthatunk olyan szerkezeteket, ahol nyáron nem tűz be a nap, míg télen a lehető legjobban be tudja világítani a szobát.
  3. Kerüljük el a szemkáprázást! Ha túl sok fény jut be egy helyiségbe, kellemetlen egy idő után már a létezés is benne. 

Fenntarthatósági szempontok

Mikor kialakítod a házban a fényviszonyokat, érdemes olyan módszereket alkalmazni, melyekkel nem használsz fel plusz energiát, a környezetünk jellemzőit kiaknázva "önműködően" zajlanak le majd benne a folyamatok. Megfelelő az ereszkiugratás, megfelelő méretűek az ablakok, megfelelő anyagokat, színeket, stb használsz. Számtalan dolog eldől már a ház tervezésekor, ezért érdemes megfelelően képzett szakembereket alkalmazni! A természetes fényt minden épületben ki lehetne maximálisan használni úgy, hogy az olcsó, megfelelő és szép legyen!