Akusztika: külső zaj

 A külső zajok forrása a szomszédoktól és az utcai forgalomból származhat. Ezeket nem csak az épület tervezésével, de az épület környezetének tervezésével lehet csökkenteni és megakadályozni. 

A környezeti tervezés, a kertrendezés feladatai a különböző elhatárolók kialakítása. 

Melyek ezek?

  1. kerítés
  2. növényzet
  3. terep
A LEED előírásai alapján mérhető tulajdonságnak kell megfelelnie az épületeknek.
A leq-nek csúcsidőben 60 dB alatt kell maradni ahhoz, hogy a zajártalom kellően alacsony legyen. A leq az egyenértékű folyamatos zajszint angol rövidítése, egyféle súlyozott átlag.

Ezt a védőtávolságok növelésével, növényzónákkal, terep átalakítással (effektíve ez dombok kialakítását jeleni az utca és a ház között), valamint zajcsökkentő kerítésekkel oldható meg.

30 méter növényzet önmagában 5-8 dB-lel tudja csökkenteni a zajártalmat, dombra telepítve ugyanilyen védőtávolsággal már 10-15 dB-lel - úgyhogy nem tudjuk kikerülni a védőkerítések, a házak hangszigetelésének kialakítását sem nagyforgalmú utak esetében.

Hát, ez az, ami nem életszerű. Sajnos.
Forrás

Anyagok

A hangszigetelésnél az anyagok kiválasztása lényeges szempont: vannak anyagok (a beton), amelyek jó hangszígetelőek, míg mások felerősítik a hangokat (lyukacsos tégla, fém csövek.) Építkezéskor fontos, hogy a jó hangvezetőket megfelelő szigeteléssel lássuk el. 

Az akusztikai tervezés esetében fontos szempont a hangok visszaverődésének a megtervezése, alakítása is. Sokszor a nem megfelelő anyaghasználattal még visszhangosabb épületeink lehetnek!

A különféle beépített anyagokat választhatjuk a hagyományos, illetve a modern anyagokból: a kövektől, a különféle habokig. Érdemes a fenntarthatósági szempontjainkat itt is alkalmazni!

Forrás

Ha megakadtál a lakberendezéssel, tanácsra esetleg tervezőre van szükséged, kérhetsz tőlem segítséget! Lakberendezési tanácsadástlaberendezési tervezést attól függően mennyire akadtál meg.

Ne menj még! Ha szeretnél havi egyszer beleolvasni, milyen cikkek jelentek meg a blogon: iratkozz fel!