Okosház - villanyáram

Forrás

Mindaz, ami eddig akárcsak szóba került a fenntarthatósággal kapcsolatosan, komoly, összehangolt rendszerek egyidejű működését feltételezi. Ezeket ki lehet alakítani automatizáltan, a természet törvényszerűségeit figyelembe véve, de modern korunkban kitaláltuk az okosotthont: a vezérelt otthont. 

Továbbra sem ajánlom, hogy a különféle tájolási, fizikai, építészeti, lakberendezési alapvetéseket hagyjuk el és csak a technológiában bízzunk - ami elromolhat, az el is fog. Viszont a vezérlés sokat hozzátehet azzal, hogy figyeli és optimalizálja a rendszereinket. 

Nyilvánvalóan többe fog kerülni, hiszen jeladókra és fogadókra, kétirányú kapcsolatokra van szükség minden szabályozandó eszköz esetében; míg automatizálás esetében elég kihasználni a természeti törvényszerűségeket. Éppen ezért mérlegelni, összehasonlítani, elemezni szükséges a két állapot közti különbséget. Ha vezetékes rendszert építünk, megéri a 8 eres vezetékrendszer a 3 eres helyett? Milyen megtérülési arányok vannak? Egyáltalán a vezeték élettartama miatt meg fog térülni a beruházás? Ha rádióhullámos rendszert építünk, számolunk a káros hatásaival? 

Ezeken a kérdéseken túl a ház alapzaja is megnő. Tudom sokak most legyintenek, de én például olykor hallom az áram hangját, a készülékek meglehetősen hangosak a ventillátorok miatt, stb. De az akusztika megtervezésekor ezzel is komolyan számolni kell, esetenként elszigetelhető szoba építése is elvárható.

Véleményem szerint mindig egyedileg kell mérlegelni a telepítés kérdéseit. Ebben szerepeljen az automatizálás tájolással, automatizálás eszközökkel és az okosítás vezérléssel megkülönböztetett költségvetése, élettartamának elemzése és megtérülési mutatói a teljes életciklusra vetítve.