A mesterséges fény

A bevezető és a természetes fény után következzen összefoglalóm a mesterséges fény alkalmazásáról.

A fénytervezés során több szempontot veszünk figyelembe:
  1. Hányan használják egyszerre az adott helyiséget.
  2. A szükséges fénymennyiség az adott helyiségben.
  3. A lámpák fényereje.
  4. A lámpák élettartama.
  5. A direkt és indirekt fény aránya.
  6. A tér határoló elemeinek fényvisszaverése.
  7. A bútorok felületeinek fényvisszaverése.
  8. Fénykontrasztok.
  9. A fény színhőmérséklete.
  10. Az egyenletesség.
Megfelelő, rétegzett és takarékos mesterséges megvilágítás
Forrás

Menjünk sorba.

Hányan használják egyszerre az adott helyiséget.

Itt a kapcsolhatóság és a szabályozhatóság kérdése miatt fontos dönteni. Ha jellemzően sokan, akkor jó általános megvilágításra van szükség, ami minden területet be tud világítani és amit egyszerre le lehet kapcsolni, együtt lehet szabályozni. Ha egy-egy személy, akkor abban a helyiségben az egyedi szabályozhatóságot érdemes biztosítani, például távirányítóval.

A szükséges fénymennyiség az adott helyiségben.

A fény bevezető posztomban már írtam erről, egy folyósót kevésbé erősen kell bevilágítani, mint a konyhát, ahol a munkalapnál nappali fényre van szükség.

Forrás

A lámpák fényereje.

A konykrét izzók, lámpatestek, konkrét fényerejét kell figyelembe venni. Ennek alapján lehet azt eldönteni, hogy az adott lámpatestekből mennyit alkalmazzunk. Ennek tervezéséhez kitűnő programok vannak, érdemes a lámpaszaküzletekben megterveztetni a helyiségeket!

A lámpák élettartama.

Fenntarthatósági szempontok alapján a legalább 24 ezer óra élettartamú lámpák javasolhatóak. Gyakorlatilag a ledek.

A direkt és indirekt fény aránya.

A direkt fényt a lehető legalacsonyabban ajánlott tartani. Azt javasolják a szakértők, a szoba legfeljebb 25%-a legyen direkt, a többi indirekt, azaz visszavert.

A tér határoló elemeinek fényvisszaverése.

Mivel a fényvisszaverés adja a világítás 75%-át, nagyon fontos a környező mennyezet, falak, de még a padló fényvisszaverő képessége is. A plafon a fény 85%, a falak a fény 60%, a padló a fény 25% visszaveréséért feleljen.

A bútorok felületeinek fényvisszaverése.

A bútorokról visszaverődő fény is lényeges, elsősorban az asztaloké, vízszintes felületeké. Ezek 45%-ban verjék vissza a fényt. A körülöttük levő tárgyak (pl. paravánok) 50%-ban.

Fénykontrasztok.

A kontrasztosság rendkívül zavaró lehet, törekednünk kell arra, hogy egy helyiségen belül a munkaterület és a fal kontrasztja nem legyen több 1:10-nél 

A fény színhőmérséklete.

A fény színhőmérséklete járuljon hozzá a szoba használatához: reggel hideg, nappali fényre, este meleg fényekre van szükségünk.

Az egyenletesség.

A helyiségek legyenek egyenletesen bevilágítva és legyen lehetőség a fények rétegzésének segítségével különféle egyedi igényeket is megvalósítani: az olvasófotelnél legyen elegendő fény, a festmények jól megvilágítva és a fény tompításával meghitt hangulat jöhessen létre.